Як підвищити успішність дитини в школі

19 Жов 2019

Щоб підвищити успішність, батьки повинні пробудити допитливість і створити атмосферу любові

Коли дитина йде до школи, батьки з усіх сил намагаються допомогти їй в навчанні і сприяти її успішності. Однак часто вони не знають, як це зробити. Це викликає у них стрес і почуття тривоги.

Здавалося б, і батьки, і вчителі докладають багато зусиль для того, щоб допомогти дитині успішно навчатися. Чому ж у результаті в учнів все одно виникають труднощі в навчанні, а батьки відчувають розчарування і тривогу?

Часто проблема полягає в тому, що батьки неправильно визначають свою роль у цьому процесі. У той час, як вчителі чітко знають, які педагогічні методи потрібно застосовувати в тих чи інших ситуаціях, батьки нерідко просто не знають, що їм робити.

Багато вчителів погодяться з тим, що їм легше працювати з дітьми, які готові до школи. Цей факт здається очевидним, але тут є кілька нюансів, які батьки іноді неправильно розуміють.

Якщо запитати у батьків, що вони розуміють під фразою «дитина готова до школи», більшість з них відповість, що дитина повинна оволодіти всіма необхідними навичками до того, як піде в школу (тобто вміти писати, читати, рахувати, володіти достатнім словниковим запасом тощо).

На жаль, іноді цього буває недостатньо.

Готовність до школи більше стосується психологічних якостей і навичок, таких як розвинене мислення, стійкість психіки, позитивне ставлення до навчання, сміливість і впевненість у собі.

Правда полягає в тому, що, коли дитина буде впевнена в собі і готова ризикувати і вчитися на своїх помилках, учитель швидше зможе привести її до успіху. Імовірність того, що у такої дитини буде висока успішність, завжди вища.

За таких умов вчителю буде легше керувати навчальним процесом, надавати дитині підтримку і виправляти її помилки.

І, зауважте, всі ці якості пов’язані не з інтелектуальними здібностями дитини, а з її мисленням і ставленням до навчання.

Для дітей навчання в школі може бути складним і втомливим. Ситуація ускладнюється тим, що з кожним роком діти змушені обробляти все більші обсяги інформації. Протягом дня дитина взаємодіє з великою кількістю людей – як дорослих, так і однолітків.

З перших днів навчання в школі до дитини відразу ставляться великі очікування. Вчителі, батьки, друзі – всі чекають від неї певної поведінки або навчальних досягнень. Для дитини це може бути виснажливо, і вона не завжди може розуміти, чого від неї чекають. Особливо, якщо вона вчиться в школі зовсім недавно.

Коли дитина приходить додому після навчання, їй потрібне місце, щоб випустити пару. Їй потрібен безпечний простір, де оточуючі знають і розуміють її поведінку і особливості характеру.

Чи помічали ви коли-небудь, що дитина, повертаючись додому, буває незадоволеною, роздратованою і навіть агресивною? Можливо, це не так погано, як вам здається?

Не забувайте, що дитина весь день намагалась вести себе відповідно до очікувань оточуючих. І, якщо вона вважає будинок безпечним і комфортним місцем, вона може розслабитися і не приховувати свої емоції. Завдання батьків у таких ситуаціях полягає в тому, щоб навчити її справлятися зі своєю емоційним навантаженням, не завдаючи нікому шкоди.

Наші діти відчувають потребу в любові і розумінні. У школі дитина не може повністю задовольнити ці потреби. Тому, коли вона приходить зі школи, їй не потрібен наставник або хтось, хто буде нагадувати їй про невивчені уроки.

Щоб зрозуміти, що насправді потрібно дитині, згадайте себе після важкого робочого дня. Ймовірно, вам потрібно:

  • зручне місце, де ви зможете присісти;
  • комфортне середовище, у якому ви зможете поговорити з кимось або висловити свої емоції;
  • близька людина, яка буде вас любити і приймати такими, як є.

Знову ж таки, це не має нічого спільного з тим, що зазвичай роблять батьки. Замість того щоб дозволити дитині розслабитися, вони постійно нагадують їй, що пора вчити уроки, і контролюють її.

Коли мова йде про успішність дитини в школі, батьки, перш за все, повинні створити їй люблячу атмосферу вдома та розвивати її допитливість.

Коли дитина не хоче вчити уроки, зазвичай вона заперечує: «Як це мені знадобиться в майбутньому?» Батьки повинні запастися терпінням і пробудити інтерес дитини до всього, що вона вчить у школі.

Вчителю важко навчити чогось дитину, якщо вона не готова до школи. Це пов’язано не стільки з відсутністю необхідних навичок, скільки з психологічною готовністю. Якщо дитина готова психологічно, вчитель може допомогти їй розвинути навички.

У свою чергу, батьки відчувають труднощі, коли дитина повертається зі школи втомленою і більше не хоче нічого вчити до кінця дня.

Щоб така зневіра не наростала, батьки повинні змінити свій підхід до навчання дитини. На навчальний процес потрібно подивитися, як на захопливу пригоду і можливість якісно провести час разом з дитиною. Будь-яка невдача в навчанні дитини повинна сприйматися як стимул до подальших досліджень. Вчителі теж відіграють у цьому процесі важливу роль, підтримуючи батьків у такому починанні. Крім того, вчителі повинні давати рівно стільки домашніх завдань, щоб дитина поверталась до школи відпочилою і повною сил для подальшого навчання.

Щоб забезпечити це, вам, можливо, буде потрібен час. Але якщо вам це вдасться, ви зможете пробудити інтерес дитини до навчання. У майбутньому вона сама буде прагнути пізнавати нове.

Щоб досягти цього, запам’ятайте одне просте правило: не прагніть, щоб дитина вчилася ідеально.

Якщо все це здається вам завданням, яке неможливо виконати, пам’ятайте, що навіть маленькі кроки в цьому напрямку – це вже добре. Навіть краще, якщо дитина бачить, як ми поступово змінюємо своє ставлення до її навчання. Це означає, що ми визнаємо перед дитиною право кожного стикатися з труднощами.

Якщо ви зірвалися на свою дитину через те, що у вас був важкий день, ви повинні вибачитися перед нею. І повірте: дитина почне чинити так само, адже вона бере з вас приклад. Головне, що ми використовуємо весь свій досвід для того, щоб зміцнити свій зв’язок з дитиною, а не авторитет або владу в родині.

Ви не повинні бути для дитини ще одним учителем. І вам не потрібно бути ідеальними.

Діти не мають потреби в ідеальних вас. Їм просто потрібні ви – такі, як є.

Джерело Розвиток дитини

Залишити відповідь